Een man in Vacaville, California, kwam er tot schade en schande achter dat het niet handig is om aan een vriend, kennis of huisgenoot te vertellen dat je een prijs in de loterij hebt gewonnen. Zijn huisgenoot had namelijk zijn kraslot gestolen waar de hoofdprijs van 10 miljoen dollar op was gevallen. De man had net voor de kerst een kraslot van 30 dollar gekocht, in de hoop dat een eventuele winst zijn kerstuitgaven in balans zou brengen.

Geen 10.000 dollar, maar 10 miljoen dollar

Dat gebeurde dus ook en niet zo’n klein beetje ook. De man dacht dat hij 10.000 dollar of iets dergelijks had gewonnen. Hij kon zijn enthousiasme niet beteugelen en vertelde aan zijn twee huisgenoten wat hem overkomen was. En dan gaat het mis.

Hij stond de volgende ochtend al vroeg voor de deur bij het lokale kantoor van de Californische Staatsloterij om zijn prijs te innen. Het kraslot dat hij overhandigde bleek echter van nul en generlei waarde te zijn. Hij vermoedde direct dat één van zijn huisgenoten verantwoordelijk was voor zijn niet doorgegane rijkdom. Het slachtoffer ging daarop direct naar het politiebureau om aangifte te doen van diefstal.

De politie hoefde niet lang te rechercheren om het mysterie van het kraslot te ontrafelen. De dag nadat de onfortuinlijke winnaar een poging had gedaan om zijn kraslot te innen, ging zijn 35-jarige huisgenoot hetzelfde doen op het kantoor van de Staatsloterij waar het slachtoffer ook naar toe was gegaan. Het bleek daar dat het winnende lot geen 10.000 dollar waard was, het bleek goed te zijn voor 10 miljoen dollar.

Het nieuws dat het winnende kraslot als gestolen was opgegeven, had de kantoren van de Californische staatsloterij nog niet bereikt. Er wordt echter altijd een routineonderzoek gehouden bij prijzen die hoger zijn dan 600 dollar. Er moet een uitgebreid vragen formulier worden ingevuld, dat ter plekke kan worden gedaan of per post kan worden opgestuurd. De onderzoeker van de loterij ging naar de plek waar het lot gekocht was en bekeek daar de videobeelden die gemaakt waren ten tijde van de aankoop. Daar kreeg hij te horen dat het lot gestolen kon zijn. Iets dat vaker voorkomt. Het kan zijn dat vrienden of kennissen met het lot aan de haal gaan of dat een medewerker van de winkel waar het lot gekocht is, zichzelf de nieuwe eigenaar van het lot maakt.

Loterij en politie werken samen

De speurneus van de loterij ging samenwerken met de plaatselijke politie om de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Ze ontdekten dat één van de huisgenoten een plan van aanpak had gemaakt om het winnende kraslot in zijn bezit te krijgen. Hij had eenzelfde soort kraslot gekocht en die omgewisseld met de winnende variant, terwijl zijn huisgenoot vredig lag te slapen. De onderzoeker van de loterij liet weten dat de dief zijn prijs kon incasseren op het kantoor. Daar aangekomen werd hij gelijk door de politie in de boeien geslagen. Hij kan in aanmerking komen voor een gevangenisstraf die ligt tussen de één en de drie jaar.

De eigenlijke winnaar van het geld was in druk conclaaf met de mensen van de loterij, liet een woordvoerder van de politie weten. Volgens hem was het niet helemaal zeker dat hij zijn prijs zou krijgen. Hij liet echter in de email aan de krant weten dat het volgens hem allemaal met een sisser zou aflopen en zette daar een smiley achter.